24 Kasım 2011

Boşa giden zaman ve paralar


Çoğunuz da aynı durum vardır. Bazen, zaman yaptığınız işe yetmez, bitmek bilmeyen görüşmeler, telefonlar, mail’ler... Bilgisayar başında geçen zamanlar, raporlar, projeler, sunumlar… Tuvalete gidecek zaman bulamazsınız. Stres üzerinizden hiçbir zaman gitmez, bunalırsınız, sıkılırsınız.  Bazen ise bu durumun tam tersi olur. Hiç işiniz olmaz. (Aslında ben bu iş olmaza inanmıyorum, iş her zaman vardır da (en azından yaratıcılığınız var) bazen çalışmak içinizden gelmez), çalışmazsınız, ayrıca ofise bağlanıp kalırsınız. Bilgisayar başında başınız ağrıyana kadar sayfaları açıp kapatırsınız. Sosyal paylaşırsınız, sıkılırsınız.
Geçenlerde bir gazetenin insan kaynakları ek’in de bir yazı okudum. Yazı kısaca çalışanların eğer o gün işe fiziksel olarak gelmelerinin bir anlamı olmayacaksa, çalışanlarını işe getirmeyen şirketlerin yavaş yavaş çoğaldığından bahsediyordu. Bu bana çok mantıklı geldi. İşin püf noktasının sadece çalışanlarını, bilgi birikimleri yeterli ve bu durumu kötüye kullanmayacaklardan seçmelerinin yeterli olacağını düşünüyorum.
Bu durumun işveren içinde, çalışan içinde, hatta toplum içinde olumlu sonuçları mutlaka olacaktır. Basitçe düşünüldüğünde, bir çalışanın sabah kendine ayıracağı daha fazla zamanı olacak. Yola çıkıp trafiği çekmek gibi bir derdi olmayacak, bunun için para ve enerji harcamayacak. Belki trafikte geçireceği zamanı spor yaparak geçirecek, sağlığı o şirkette çalıştığı için eskisinden daha iyi olacak. O gün işe gitmediği için toplu taşımadan bir kişi eksilecek, yada benzin parası cebinde kalacak. Trafik belki biraz daha azalacak. Ofisinde bilgisayar ve klima açılmayacak, kahve, çay v.s. içilmeyecek. Bütün bunlar şirketin hanesine aslında tasarruf olarak yansıyacak.
Ofiste kıçınızın şeklini almış sandalyenizde boş boş oturmak yerine, belki kendinize yada sevdiklerinize ayıracağınız güzel bir gün geçireceksiniz.
Teknoloji çağında bütün iletişim işlerini telefon, mail v.s. yollarla çözen birinin, tüm çalışmalarını evinden de yapabileceği, hatta sadece akıllı telefonu ile her yerden yapabileceği gerçeğini ortaya koyar. Ben böyle bir uygulama ile çalışanların şirketlerine kendi isteklerinle geleceklerini ve ofiste daha mutlu çalışacaklarını, daha üretken olacaklarını ve iş veriminin artacağını düşünüyorum.
Yeter ki şirketler bu durumu kötüye kullanacak personel seçmesinler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Koşu Kanunu

Afrika'da her sabah bir ceylan uyanır. O ceylan, en hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir, yoksa ölecektir. Afrika'da ...