17 Eylül 2007

TEMİZLİK İMANDAN GELİNMELİ

Geçen hafta tatilden dönüyorum. Güneyden dönerken nadir yaptığım gündüz yolculuğu yapıyorum. Yolculuğum kitap okumakla ve dışarıyı seyretmekle geçiyor. Herzaman ki gibi yine sinirlerim bozuluyor.
Türkiye’nin neresine giderseniz gidin – en azından benim gittiğim yerlerde – karayolu kenarları çöp dolu, çöplük olarak kullanılır. Yol boyunca sanki düzenli olarak yerleştirilmiş gibi, pet şişeleri, gazete kağıtları, meyva suyu/kola kutuları, sigara izmaritleri, çimento artıkları, tuğlalar, piknik artıkları .... v.s. Neden mi çünkü ülkemde temizlik imandan gelir.
Bizler arabalarımızı çok temiz tutarız. Arabamızda bir şişe su içtiğimizde, su bitmiş ise göndeririz doğaya, biran önce bilmem kaç yılda dönüşümüne başlasın diye, yada daha fazla çöpçü işe alınsın, daha çok insan para kazansın diye. Çok düşünceliyizdir. Piknik yaparız artıklarını orda bırakırız, güzel el değmemiş!!! doğadaki hayvanlar yiyecek bulamıyordur, ordan yesinler diye.
Ülkemde arabaların içinde sigara pisliği göremezsiniz. Neden mi? Çünkü çok temiz bir milletiz. Sigara içerken camı açarız, duman düzenli bir şekilde dışarıya çıkabilsin diye, arabanın küllüğünü kullanmayız kokmasın diye pis pis, bütün küleri dışarı atarız, sonra sigaramız bitince sigaramız yanar bir şekilde sigarayı dışarı atarız. Neden mi ? Çünkü arabanın içinin temiz olması gerekli, bizler temiz bir milletiz, Temizlik imandan gelir. Sonra huzurlu bir şekilde temiz temiz evimize gidip açarız haberleri ve izleri sigaradan çıkan orman yangını haberlerini, sonra basarız küfürü bunu yapanlara.
Minibüse binersin şoför bey minibüs’ü ağzına kadar doldurur. Sonra da umursamadan bir sigara yakar. Muhtamelen bu ağzına kadar doldurduğu minibüsle kazandığı paraların verdiği zevkle içilen bir orgazm sigarası. Umursamadan içer yine külleri dışarı ata ata. Ama dikkat ederler dumanın içeri girmemesine. Yolcular rahatsız olabilir. Aralarında astım astası filan olabilir . Çok düşüncelidirler. Temiz temiz içeri duman vermeden, yolculara saygıyla içerler sigaralarını. Neden ? Çünkü temizlik imandan gelir.
Bir de deniz yolculuğu yapın.Bakın denizin üstüne yukarda sayılan o maddelerin yanında birde karada pek dikkat cekmeyen ot, saman gibi şeyler vardır. Çimento ve tuğlaları göremezsiniz ama. Onlar denizin dibindelerdir çünkü. Siz hatta bunları izlerken yukarıdan atılan onlarca sigara izmariti denizdeki yerini alır. Boş pet sularını da işlevleri yerine geldin diye denize atılır. Sonra eve gider havuzdan çıkmış balıkları temiz temiz yeriz. Neden mi ? Evet, temizlik imandan gelir.
Sonra bu insanlar bir bayanın göğüs çatalını gördükleri için hemen gidip abdest alırlar. İbadet edicekler çünkü. Abdestlerini o göğüs çatalı bozdu. Hemen abdest alınmalı, temizlik imandan gelinmeli.

16 Eylül 2007

EVDEKİ YARASA


Evde yalnız kaldığım gecelerden birini yaşıyordum geçenlerde. Saat 12 gibi yattım. Bir ses ile uyandım anlam veremediğim, sonra kanat sesine benzettim, kafamı kaldırdığımda tepemde bir yarasanın uçtuğunu gördüm. Ufak bir şaşkınlıktan sonra kendimi odanın dışına attım. Biraz düşünüp, aklım yerine geldikten sonra, odanın kapısını biraz araladım, uçuyordu hala. Işığı açtım. Açar açmaz yarasa kendini tana duvara vurmaya başladı. Bu hayvanın buradan nasıl çıkacağını düşünürken, önce camı açmam gerektiğine karar verdim, evet çok zekiyim. Gözümü karartıp odaya girdim ve camı açtım. Daha sonra gittim başka bir odada yattım. Sabah işe giderken bi göz attım, gözükmüyordu ama yinede camı açık bıraktım. Akşam geldiğimde odayı iyice aradım taradım yoktu.
İnternetten biraz araştırınca bu durumun aslında sık sık karşılaşılan bir durum olduğunu anladım.
Belki sizinde başınıza gelir, yapılması gereken birkaç şeyi yazayım.
En mantıklısı benim yaptığım gibi pencereyi açık bırakıp olay mahallini terk etmek olarak gözüküyor. Yarasa aklı başına geldiğinde çıkacaktır odadan.
Üzerine pike gibi bir örtü atarak yakalayıp dışarı atabilirsiniz. Buda mantıklı gözüküyor.
Evde evcil hayvanınız varsa odaya onu da kapatıp onları baş başa bırakabilirsiniz, fakat yarasaların % 50 ‘sinin kuduz olduklarını aklınızdan çıkarmayın.
Hayvanı öldürmeye çalışmayın, çünkü yapamazsınız. Tenis raketiyle vursanız aynen size geri gelirmiş. Sprey sıksanız hayvan zaten kör.
Bide son bir uyarı, evdeyken illa uçması gerekmiyor, bir yere konduğunda siyah bir yumru gibi oluyor ve pek fark edilmiyor.

Koşu Kanunu

Afrika'da her sabah bir ceylan uyanır. O ceylan, en hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini bilir, yoksa ölecektir. Afrika'da ...